lunes, 24 de diciembre de 2007

¿NUCLEARES?: ¡¡NO, GRACIAS!!


En este tripartito de "izquierdas", "ecologista", "progresista" y no sé cuantas etiquetas más, se quedan en eso una y otra vez, y es que no paran. Empezó su andadura (y la sigue) con una intensificación del nacionalismo, siguió con una pseudoprivatización de la sanidad y ahora va a por la enseñanza, por poner algunos ejemplos. En ecologismo se llevan la palma, mientras circulamos por autovías de cuatro carriles a una velocidad que una hormiga bien entrenada podría superar, ICV ha abierto la veda de la quema de residuos alternativos en cementeras:
http://www.e-noticies.com/actualitat/icv-canvia-de-parer-i-accepta-ara-la-incineraci%f3-de-residus-31440.html ante la cual nos vamos a manifestar el próximo 26 de enero los vecinos de Sant Vicenç dels Horts y parece que siguiendo en esta tónica tan coherente, nos encontramos que se están lanzando globos sonda a la población respecto a la conveniencia de abrir la veda a nuevas centrales nucleares como única salida al déficit energético, cuando hay ya algunos estudios importantes que demuestran que la independencia energética en España es posible a traves de unas energías limpias y renovables que nos permitirían luchar contra el grave problema ecológico que está sufriendo nuestro planeta a causa de la continua agresión humana, sin perder productividad ni tener que depender de las situaciones estratégicas, geográficas y políticas de un cada vez más convulso mundo.
Ante esta situación, varias entidades ecologistas de gran importancia han realizado este comunicado de prensa con el que muestro mi total adhesión:
COMUNICAT DE PREMSA
21 de desembre de 2007
Davant l'anunci de la formació d'un comitè de vuit savis contra el dèficit energètic:

TANQUEM LES NUCLEARS DENUNCIA NOVAMENT LA CROADA DEL TRIPARTIT CONTRA LES ENERGIES RENOVABLES

Tanquem les Nuclears – Coordinadora per una Nova Cultura de l'Energia (TLN-CNCE), i les organitzacions que en formen part -- que inclouen, entre altres, Greenpeace, Eurosolar-Catalunya, Ecologistes en Acció de Catalunya, la Fundació Terra, Grup de Científics I Tècnics per un Futur No Nuclear i Depana --, han denunciat avui que, amb la seva convocatòria a un grup d'experts per a dissenyar el futur energètic, el govern tripartit intenta evitar tant una aposta estratègica pel desenvolupament de les renovables com un debat públic i democràtic sobre el futur energètic de Catalunya.

Més enllà de la vàlua professional dels membres del Consell en els seus àmbits de competència, la composició del Consell creat pel tripartit torna a fer palesa que, en matèria de visió energètica, PSC, ERC i ICV segueixen ben arrelats als models establerts durant el segle XX, i fèrriament oposats a canviar la seva visió i adoptar nous models que països com Alemanya, que vol abastir l'any 2020 la meitat del seu subministrament elèctric amb energies renovables i cogeneració, estan posant sobre la taula.

En un moment en què al menys dos estudis han demostrat que seria possible abastir tota la demanda elèctrica del 2050 a Catalunya amb energies renovables (1), i que aquesta opció serà econòmicament avantatjosa, la Generalitat convoca un consell en què l'experiència en aquestes formes de producció energètica destaca per la seva absència. En canvi, sí que hi són ben representats REPSOL, IBERDROLA i la CAIXA, empreses que han contribuït a instal·lar-nos en el deteriorament ambiental i la crisi energètica que hem d'enfrontar. L'absència d'experts en tecnologies per a l'aprofitament de les fonts d'energia renovable és encara més feridora per l' inclusió de professionals dels que no es coneix cap trajectòria pública reconeguda en l'àmbit de les estratègies energètiques.

D'altra banda, TLN-CNCE denuncia que la Generalitat pretén utilitzar aquest Consell esbiaixat per substituir un debat públic imprescindible en el procés de formulació de les polítiques energètiques necessàries per fer que la ciutadania de Catalunya disposi dels serveis que l'energia proporciona, i es faci de forma ecològica i econòmica, justa i equitativa. Això ha que ha comportar, necessàriament, la millora de l'eficiència energètica del sistema català i un augment considerable de la contribució de les fonts d'energia lliures, netes i renovables en el mix energètic català. En aquest sentit és també significatiu que no s'hagi convidat a formar-ne part a cap de les organitzacions i moviments socials que van presentar propostes en el Pla Energètic de Catalunya i que han presentat escenaris elaborats per al futur energètic de Catalunya.

"Sembla que el Tripartit està més preocupat per assegurar que el futur energètic de Catalunya continuï sent tan ineficient I brut com fins ara i no es centri en les energies renovables per tal de protegir els ciutadans de Catalunya de l'efecte de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i dels riscs associats a l'energia nuclear i els residus que produeix", ha declarat Miguel Muñiz, portaveu de TLN-CNCE. "Però els catalans no permetrem que ens tanquin l'accés a les energies renovables, que seran, tant si el tripartit ho vol veure com si no, les predominants en qualsevol escenari sostenible en avençar el segle XXI.

Fi del Comunicat

(1) Els dos estudis son:
Greenpeace (2007) Renovables 100%: Un sistema eléctrico renovable para la España peninsular y su viabilidad económica. Disponible a
http://www.greenpeace.org/espana/reports/informes-renovables-100
Fundació Terra – Eurosolar Catalunya (2007) Catalunya Solar: El camí cap a un sistema elèctric 100% renovable a Catalunya. Disponible a: http://www.ecoterra.org/articulos80es.html i a
http://www.energiasostenible.org/sec3.asp?id_link=27&id_up=23

No hay comentarios: